A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Коротко щодо споживання зелені , ранніх овочів та температурних режимів зберігання продуктів харчування.

Дата: 19.04.2024 15:02
Кількість переглядів: 20

 

Нарешті весна! Ринки, супермаркети, магазини заповненні першою весняною зеленню та ранніми овочами. Багато хто з нас купує ранні «вітаміни», незважаючи на дорожнечу і розуміння того, що ці красиві, як з картинки, тепличні помідори, огірки, капуста та інша зелень можуть бути шкідливими і, навіть, небезпечними для здоров’я. Саме зі свіжими овочами в наш організм потрапляє від 40 до 80% добової дози нітратів, які чудово всмоктуються шлунково-кишковим трактом, а потрапляючи дуже швидко в кров, миттєво розносяться по всьому організму.

Все ж таки перед ранніми овочами важко встояти, тому, вирушаючи за ними, пам’ятайте декілька правил:

надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від виробників, що мають відповідні документи, де зазначено, що продукт безпечний і норми нітратів в овочах не перевищують допустимі. На агропродовольчих ринках контроль якості забезпечують лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи , видаючи висновки з результатами досліджень, маєте повне право затребувати їх у продавця.

   Корисні поради:

- чим більший плід, тим більше в ньому хімії — відмовтеся від такого;

- вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору;

-  огірки повинні бути твердими і мати тонку шкірку;

- вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленим блискучим листям і вологим, свіжим обрізом;

- плоди редису повинні бути не дуже великими, твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.

Повністю очистити ранні овочі від нітратів неможливо, але зменшити їх кількість цілком реально.

Для цього потрібно:

• перед вживанням і приготуванням ретельно мити овочі, видаляти позеленілі частини (картопля, морква);

• після замочити овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злити воду. Замочити ще раз.

• Не зберігайте овочі довго, навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

• Готуйте на один раз і в жодному разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.

   ПАМ’ЯТАЙТЕ!!!! Малюкам до року, дітям дошкільного та молодшого шкільного віку ранні овочі суворо протипоказані, оскільки їхня травна система ще не навчилася боротися зі шкідливими речовинами, і той продукт,

на який у дорослого організму не буде реакції, у дитини може викликати отруєння.

 

 

 

 

   Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує, що з підвищенням температури навколишнього середовища зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції уточненої та невстановленої етіології.

Відбувається це, в тому числі, внаслідок порушення температурних режимів під час зберігання та реалізації продуктів харчування - в деяких торгових точках та особливо - в місцях стихійної торгівлі, де температурні режими не дотримуються взагалі.

Швидкопсувні продукти тваринного і рослинного походження містять у своєму складі багато вологи, що створює сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів і активації ферментів, які призводять до швидкого псування продуктів.

До швидкопсувних продуктів належать: м'ясо, м'ясопродукти, риба, рибопродукти, птиця, ікра, сири, яйця, харчові жири, фрукти, ягоди, зелень та ін.

Звертаємо увагу суб'єктів господарювання та споживачів, що всі продукти повинні зберігатися за нормами температурного режиму, вологості та освітлення.

Так, крупнокускові напівфабрикати з м’яса зберігаються 48 год. при температурі 2-6°С, порціонні без панірування напівфабрикати — 36 год.; порціонні паніровані напівфабрикати — 24 год.; напівфабрикати м’ясні січені- 12 год.; риба всіх найменувань — 48 год. при температурі 0-2°С; риба заморожена — 24 год. при тій же температурі; молочнокисла продукція зберігається не більше 36 год. при температурі 2-6°С. Консервована продукція (консерви з м’яса тварин, птиці, субпродуктів, м’ясних продуктів, з бобових продуктів, м’ясорослинних продуктів) зберігають в сухому приміщенні при температурі від 0°С до 8°С і вологості 75%.

Для кожної категорії товарів свої вимоги, але завжди необхідно дотримуватися вимог, які зазначені на упаковці або етикетці виробника.

Шановні споживачі!

Будьте уважними – купуйте харчові продукти тільки в спеціально відведених для цього місцях, звертайте увагу на умови зберігання та уважно читайте інформацію на етикетці.

У жодному разі не купуйте продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках). Така продукція не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності та може бути небезпечною для  здоров’я.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь