Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА — НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН!!!

Дата: 31.08.2023 08:48
Кількість переглядів: 72

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА — НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН!!!

 

   

http://vilnogirsk-rada.gov.ua/upload/image_for_news/small/247f3f18a4ff46f596486ab24d8be9a3.jpg

 

Амброзіяполинолиста – один з небезпечнихкарантиннихбур’янів. Через свою винятковушкодочинність, негативнийвплив на здоров’я людей амброзіяпосідаєодне з перших місцьсередзліснихбур’янів. Цеоднорічнарослинародинискладноцвітних. Під час цвітіннякожнарослинаамброзіїутворюємільярдипилкових зерен (пилок), якіпереносятьсявітром на великівідстані, викликаючи у чутливих людей захворювання на поліноз: спостерігаєтьсявтратапрацездатності, з’являється набряк слизовихоболонок очей і верхніхдихальнихшляхів, розвивається астма.  В пилку амброзіїмістятьсяособливібілки – антигени Е і К. Через слизовуоболонку вони потрапляють до лімфи і крові, спричиняючизахворювання. Алергени, щомістяться в листі, викликаютьдерматити.

 Цейбур’янзасмічуєвсіпольові (особливо просапні і ярізернові), овочеві та плодовікультури, виноград, пасовища, збіднюючи та висушуючиґрунт. Вінщільно росте на узбіччяхавтомобільнихдоріг та залізниць, берегах ставків і річок, на пустирях та іншихнеоброблюваних землях, будівельнихмайданчиках, територіяхзаводів, підприємств, тваринницькихкомплексів, машиннихдворів, на вулицях і садибахнаселенихпунктів.

На землях з високими і дужевисокимисанітарно-гігієнічнимивимогами (на територіяхнаселенихпунктів - навколожитловоїзабудови, громадськихбудівель,  в парках, скверах, на стадіонах, спортивнихмайданчиках, а такожбілятваринницьких ферм,  на промисловихтериторіях таінше) виключенозастосуваннягербіцидів. Тут амброзіязнищуєтьсямеханічним методом - шляхом виполювання, ручного видаленняабоскошування. 

http://vilnogirsk-rada.gov.ua/upload/images/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%8B%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B92(3).jpg

 

На присадибнихділянках та клумбах найефективнішевириватирослиниамброзіїполинолистої з коренем. Чим меншарослина, тимлегшепроводитицю процедуру.

Розмножуєтьсябур’янтількинасінням – самосівом, яке утворюєтьсяувеликійкількості, тому бур’янбажанознищувати до моменту плодоношення. Плодоносить – у серпні–жовтні. Добре розвинутірослиниможутьдавати по 30-40 тис. насінин. Насінняамброзіїполинолистоїзберігаєсхожість в грунті  до 40 років і здатнепроростатинавіть у недозрілійформі, тому вищезазначені заходи матимуть результат при їх систематичному виконанніпротягомтривалогоперіоду.

        До знищеннярослинипризводитьлишеїївикорінення, бопісляпідрізаннястебларослиназдатна до швидкоговідтворенняназемноїчастини, причомуутворюєдекількапродуктивнихстебел. Тому скошуваннярослинамброзіїполинолистоїнеобхіднопроводити по мірівідростання (3-4 рази за літо). Поза межами населенихпунктівефективним є застосуваннягербіцидів.

 

Зважаючи на суспільнузначимість та надзвичайнушкодочинністькарантиннихорганізмів, кожному громадянину та посадовійособіслідзамислитись про природнібагатстванашого краю та зробитисвійвнесок у їхзбереження для наступнихпоколінь.

Власники (користувачі, балансоутримувачі) об’єктів благоустрою зобов’язанізнищувати систематично і своєчаснобур’яни, об’єктирослинного карантину та іншішкідники на прилеглих і закріпленихтериторіяхпідприємств, установ та організаційусіхорганізаційно-правових форм, приватнихжитловихбудинків та присадибнихділянок, а також на прилеглій до них території.

        Комплексна боротьба з амброзієюпередбачаєпроведення:

        – фітосанітарнихзаходів: контроль за фітосанітарним станом підкарантинноїпродукції, сертифікаціятакоїпродукції, локалізаціявогнищбур’яну, запровадження і скасування карантинного режиму. Впровадженнякарантинного режиму передбачаєпроведення комплексу заходів, спрямованих на ліквідаціювогнищамброзії і попередженняїїподальшогорозповсюдження;

      – агротехнічних (ліквідаційних) заходів :застосуваннягербіцидів, створенняагрофітоценозів, механічнескошування, тощо. На території з карантинним режимом здійснюється комплекс спеціальнихкарантиннихзаходів, спрямованих на знищеннявогнищкарантинногобур’яну та запобіганнюйогоподальшогорозповсюдження (відповідно до статті 10 Закону «Про карантин рослин»).

 

        Враховуючивелику шкоду амброзіїполинолистої як для сільськогогосподарства, так і для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з найважливішихзавданьвсіхземлекористувачів. Порушеннявимогвідносновиконанняфітосанітарнихзаходівщодознищенняамброзіїполинолистоїспричиняє за собою накладенняштрафів на посадовихосіб та громадянзгідностатті 105 Кодексу України «Про адміністративніправопорушення».

 

ЗНИЩУЙТЕ

АМБРОЗІЮ ПОЛИНОЛИСТУ  -  

ЗЛІСНУ КАРАНТИННУ РОСЛИНУ-АЛЕРГЕН!

http://vilnogirsk-rada.gov.ua/upload/images/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%8B%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B93.jpg

Олег Потапенко
провідний спеціаліст-державнийфітосанітарнийінспекторвідділу карантину рослин
Управлінняфітосанітарноїбезпеки Головного управління


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь