Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

В Україні електричні самокати та моноколеса визнали транспортними засобами: що зміниться для їх власників та учасників дорожнього руху

Дата: 17.05.2023 15:24
Кількість переглядів: 333

оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів» від 24.02.2023 № 2956-IX електричні самокати та моноколеса визнані транспортними засобами. Тепер особи, які керують електротранспортомвважатимуться водіями. Відповідно події за участю електричних самокатів та моноколіс, пов’язані із контактуванням з іншими учасниками дорожнього руху, визнаються дорожньо-транспортними пригодами.У названому документі вводиться визначення різних видів автотранспорту, що працює на альтернативному паливі.

Згідно з документом, легкі електричні транспортні засоби були класифіковані на дві категорії:

  • легкий персональний електричний транспортний засіб — транспорт з одним, двома, трьома або чотирма колесами, який оснащений електромотором потужністю до 1000 Вт і може розвивати швидкість до 25 км/год.; Під цю категорію підпадають всі прокатні самокати.
  • низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб — транспорт з одним або декількома електромоторами, максимальна швидкість якого не перевищує 50 км/год, а споряджена маса не перевищує 600 кг.

Також варто зазначити, що транспортні засоби, які можуть розвивати швидкість понад 50 км/год., не включаютьсяу ці категорії і вважаються мотоциклами.

Новий закон не зобов’язує власників електросамокатів та моноколіс їх реєструвати чи отримувати номерний знак. Також не вимагається від власників отримувати посвідчення водія для керування таким транспортом. Можливо, в майбутньому будуть прийняті відповідні нормативно-правові акти, й такі обов’язки у керманичів згаданих транспортних засобів з’являться. На сьогодні, Правила дорожнього руху не містять визначення понять«електросамокат» чи «моноколесо», однак визначення таких понять встановлені законом.

Тож, відтепер електросамокати й моноколесаохоплюютьсяпоняттям «транспортний засіб», а відтак їхнім водіям не можна їздити тротуарами та пішохідними доріжками.

Власникам та користувачам такого транспорту потрібно дотримуватися основних правил дорожнього руху (наприклад, як для велосипедистів), а саме: рухатися якомога правіше проїзної частини, найближче до тротуару, керувати електротранспортом не перебуваючи в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, користуватися світловідбивальними елементами, помітними на одязі, та пасивними засобами безпеки – шоломами.

Нагадуємо, що у разі виникнення додаткових питань, ви можете звертатисядоГадяцького бюро правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5, контактний номер телефону (05354) 3 25 05.

Крім того, функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги –     0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Також отримати правову допомогу можна дистанційно:

  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через GooglePlay чи AppStore за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;
  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайберhttp://legalaid.gov.ua/viber.html;
  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;
  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь