A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

На який строк зараз видається дозвіл на застосування праці іноземців?

Дата: 05.01.2023 08:39
Кількість переглядів: 338

15 жовтня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном». Цим Законом внесенізміни до Закону України «Про зайнятість населення». Зокрема, стаття 423, щовизначає строк дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, викладена у новій редакції.

Раніше передбачалося, що дозвіл для іноземних найманих працівників видається на строк дії трудового договору, але не більше ніж на 1 рік. Наразі, цей строк продовжено до 2-х років. Такий же строк встановлено для гіг-працівників.

Для внутрішньо корпоративних цесіонаріїв раніше дозвіл видавався на строк дії рішення іноземного суб’єкта господарювання про переведення іноземця на роботу в Україну та трудового договору (контракту), укладеного українським суб’єктом господарювання з іноземцем. Наразіця норма не змінилась, але визначено, що строк дії дозволу не може перевищувати 3 роки.

Зазначимо, що зміни стосуються не всіх категорій іноземців.

Не змінився строк дії дозволу для відряджених іноземних працівників. Дозвіл для них видається як і раніше на період дії зовнішньо економічного договору (контракту), укладеного між українським та іноземним суб’єктами господарювання, але не більш ніж на 3 роки.

Фактично не змінилися строки дії дозволів (на строк дії відповідних довідок, але не більше як на 1 рік) для:

  • осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;
  • осіб, які оскаржують рішення про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;
  • осіб, які подали заяву про визнання особою без громадянства або оскаржують рішення про відмову у визнанні особою без громадянства.

У Законі України «Про зайнятість населення» з’явилися нові категорії іноземних найманих працівників:

  • іноземці, які прибули в Україну з метою навчання у закладах вищої освіти та мають намір у період навчання і після закінчення навчання, за умови працевлаштування не пізніше ніж за 30 календарних днів до моменту завершення навчання, провадити трудову діяльність в Україні. Для них строк дії дозволу дорівнює строкові дії трудового договору (контракту), але не більше як 1 рік у період навчання;
  • іноземці, які брали участь увідсіч із бройної агресії РФ протии України. Для них строк дії дозволу становить не більше 2 років. За наявності підстав дія договору може бути продовжена в установленому законом порядку.

Головний державний інспектор

відділу з питань праці південного

регіону Управління інспекційної діяльності

у Полтавській області Північно-Східного

міжрегіонального управліня

Державної служби з питань праці                               Л.Д.Тіхонова

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь