A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Особливості підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами в період дії воєнного стану

Дата: 26.08.2022 13:48
Кількість переглядів: 451

Більшість жінок після зміни прізвища продовжують їздити зі «старим» посвідченням водія. Але керувати транспортним засобом з такими документами законодавство не дозволяє, його потрібно замінити.

Водночас обмін таких посвідчень є не правом, а обов’язком їх власника. Так, згідно пункту 25 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.1993 № 340 обмін посвідчення водія проводитьсяу разі зміни персональних даних власника (прізвище, ім’я, по батькові, стать).

Під час воєнного стану обмін посвідчення водія та отримання його в разі заміни, втрати або викрадення здійснюється без подання до територіальних органів з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ відповідної медичної довідки встановленого зразка.

Обмін посвідчення водія проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування особи за умови подання:

паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України, посвідки на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист (у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’являють її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка);

копії одного з передбачених Податковим кодексом України документів з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків або повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта);

документів, що підтверджують зміну персональних даних особи (у разі потреби);

дійсної на дату подання документів медичної довідки встановленого зразка, що підтверджує допуск водія до керування транспортними засобами відповідних категорій.

Після внесення працівником територіального сервісного центру МВС до Єдиного державного реєстру МВС інформації про обмін посвідчення водія обміняне посвідчення водія вважається недійсним.

В обміні посвідчення водія відмовляється в разі, коли в поданих особою документах або Єдиному державному демографічному реєстрі відсутні відомості щодо реєстрації місця її проживання (крім внутрішньо переміщених осіб, які подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або пред’являють її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка).

Разом з тим, постановою Уряду від 25.03.2022 № 360 встановлено, що приймання практичного іспиту для перевірки навичок з керування транспортними засобами категорій А1, А та В1 проводиться виключно на майданчиках для навчання з початкового керування транспортними засобами, а категорій В, ВЕ, С, С1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E — виключно в умовах дорожнього руху на маршрутах, визначених територіальним органом з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ.

Також закріплено, що право на керування транспортними засобами категорій С, С1 надається особам, які мають посвідчення водія категорії В і навички керування транспортними засобами відповідної категорії більше трьох років протягом останнього часу, пройшли перепідготовку з практичного керування транспортними засобами за встановленими програмами та склали практичний іспит на право керування транспортними засобами категорій С, С1.

Робочі програми та плани з підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв (з урахуванням збільшення щоденної кількості годин навчання з практичного керування для категорій С, С1) акредитованими закладами та їх філіями (іншими відокремленими підрозділами) з відповідними територіальними органами з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ не погоджуються.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Гадяцького бюро правової допомоги: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 або за телефоном  (05354) 3-25-05.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103(дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь