A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Психологічна допомога постраждалим від воєнних дій

Дата: 08.06.2022 13:27
Кількість переглядів: 574

На виконання доручення заступника Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ольги Ревук та враховуючи поточну ситуацію в країні, вкрай важливо забезпечити надання вчасної психологічної підтримки та допомоги всім громадянам України, які цього потребують.

Жорстока, звірська війна російської федерації проти усіх українців призвела до жахливих наслідків. Масові вбивства та зґвалтування, насильницьке вивезення людей, у тому числі дітей, за кордон, викрадення людей, роз’єднані сім’ї, втрачене та зруйноване майно, втрата доходів - це та реальність, з якою зараз зіштовхнулось українське суспільство.

Одними із найбільш вразливих категорій населення в такій ситуації - є жінки, діти, особи з інвалідністю, особи похилого віку та інші.

Відповідно до статті 1 Закону України „Про соціальні послуги”, а також Порядку організації надання соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2020 р. № 587, до осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, належать особи/сім’ї, які не можуть самостійно подолати негативний вплив обставин, зумовлених шкодою, заподіяною бойовими діями, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією:

1. Відповідно до Типового положення про районний, міський, районний у місті, селищний, сільський центр соціальних служб (далі - центр соціальних служб), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2020 р. № 479, центр є закладом, що проводить соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, і надає їм соціальні послуги. Крім того, діють Центри надання соціальних послуг, які є комплексними закладами соціального захисту населення, структурні або відокремлені

 

2

 

(територіальні) підрозділи яких провадять соціальну роботу та надають соціальні послуги особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах.

Основними завданнями центру надання соціальних послуг є:

проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню в складні життєві обставини осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення;

надання особам/сім’ям комплексу соціальних послуг, яких вони потребують.

Зазначені центри також відповідно до визначених для них завдань проводять оцінювання потреб осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, у соціальних послугах, визначають методи соціальної роботи, забезпечують соціально- психологічну підтримку.

Враховуючи зазначене, просимо вжити заходів щодо проведення зазначеними центрами соціальної роботи з особами/сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема, через шкоду, заподіяну бойовими діями, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією, у тому числі надання їм соціально-психологічної підтримки, організації та надання таким особам/сім’ям соціальних послуг відповідно до їхніх потреб.

  1. Також просимо взяти до уваги, що на сьогоднішній день, законодавство України дозволяє надавати підтримку постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, на базі діючої мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб:
  • притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (що забезпечує цілодобове перебування (до 90 днів);
  • денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (короткострокове (до 10 діб) або цілодобове перебування у „кризовій кімнаті” (за її наявності);

спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;

  • мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.
  1. Крім того, постраждалі від експлуатації та/або насильства за ознакою статі, зокрема від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, можуть отримати комплексну медичну та психологічну допомогу (консультації медичних спеціалістів, різні обстеження, лікування) у Реабілітаційному центрі Міжнародної організації з міграції МОМ (м. Київ).

Можливі різні варіанти взаємодії з центром: .

 
  1. Перебування в центрі в середньому 2 тижні, протягом яких клієнт отримує повний спектр послуг.
  2. Людина може приїхати на 3 дні, отримати обстеження, консультування психолога/психотерапевта, призначення лікування.
  3. Для киян можливий амбулаторний варіант, коли вдень можна отримувати вищевказану допомогу, а потім повертатись додому.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь