A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Чи зберігається за добровольцями тероборони робоче місце та середній заробіток?

Дата: 18.03.2022 10:31
Кількість переглядів: 652

Підставою для збереження місця роботи та середнього заробітку за працівником – добровольцем тероборони є контракт добровольця тероборони.

Територіальна оборона-це складова національного спротиву (згідно ч. 1 ст. 3 Закону України № 1702-ІХ «Про основи національного спротиву» (із змінами) (Далі- Закон № 1702-ІХ).Територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної. (с. 1 ст. 4 Закону № 1702-ІХ).

Ст. 119 КЗпП містить вказівку про збереження місця роботи, посади та середнього заробітку лише за працівниками, які долучились до воєнної складової територіальної оборони, уклавши контракти про проходження військової служби, призвані як резервісти або під час мобілізації.

КЗпП не містить прописаних гарантій щодо працівників, які вступили до добровольчих формувань територіальних громад. Водночас відповідно до ч. 2 ст. 24 Закону № 1702-ІХ на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їхучасті у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального захисту і правового захисту, передбачені Законом України № 2011-ХІІ «Про соціальний і правовий захист військово службовців та членів їх сімей». Проте, гарантії зі збереження місця роботи, посади та середнього заробітку для зазначеної категорії працівників взаконі не прописані.

Отже, за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, слід зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток. Підставою є підписаний контракт.

Головний державний інспектор

Управління Держпраці у Полтавській області                Л.Тіхонова

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь