A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів від МОЗ спільно з Stopfake №10

Дата: 24.11.2021 09:45
Кількість переглядів: 259

МІФ №1: Європарламент виступив проти COVID-сертифікатів

Поширюється інформація, що Європарламент нібито «виступив із доповіддю про результатине ефективної вакцинації в Європі та про незаконне запровадження ковід-сертифікатів і паспортів». Також йдеться про те, що Євро парламент виступив протизастосування сертифікатів про вакцинацію, оскільки «вони свідчать про втрату прав та свобод людини». Увідео, що поширюється, викладаються дезінформаційні тези про те, що вакцина «не захищає людину», «вакцину змушують отримувати навіть людей із протипоказаннями» і «без сертифіката неможливо нікуди потрапити».

ФАКТ: Твердження про те, що Європарламент виступив проти COVID-сертифікатів – маніпулятивне. Законодавці Європейського Союзу на початку літа 2021 року переважною більшістю голосів ухвалили запровадження універсального сертифіката про вакцинацію, який дозволяє без надання ПЛР-тестів вільно переміщатися між країнами. За нововведення проголосувало 553 депутати з 705, 93 висловилися проти, 51 особа утрималася. Таким чином, помилково стверджувати, ніби Європарламент висловився противикористання сертифікатів вакцинації.

Більшеінформації тут: https://bit.ly/3FGAd8h

МІФ №2: В Одесі почали «мітити» квартири з невакцинованими

Низка ЗМІ, а також користувачі соціальних мереж 14-15 листопада взялися розповсюджувати інформацію про те, що в Одесі почали позначати квартири, в яких мешкають люди без щеплення від коронавірусу. Доказом слугує фотографія дверей, на яких видно напис — «Тут живуть нещеплені».

ФАКТ: Фото, що розповсюджується, не має жодного стосунку до Одеси. З’ясувалося, що воно почало публікуватися у російському сегменті інтернету. Найперше зображення, яке індексує Google, було оприлюднено на російському сайті Joker 10 листопада в категорії «приколи».

Більше інформації тут: https://bit.ly/3CJ6QAg

МІФ №3: QR-код на COVID-сертифікатах перетворює людину на товар

Користувачі соцмереж поширюють дописи із твердженням про те, що QR-коди на COVID-сертифікатах «роблять з людини товар і ходячу грошову одиницю», адже «відповідно до ГОСТу 56042 QR-код ставиться на касових чеках при оплаті послуги чи товару».

ФАКТ: ??QR-код–це двомірний штрих-код, оптична мітка, що зчитується машиною і містить інформацію про об’єкт, до якого вона прив’язана. Згідно з постановою Кабміну України, в QR-коді COVID-сертифіката містяться лише дані про сам сертифікат, їх можна відтворити за допомогою технічних засобів для зчитування

Більше про цейміф тут: https://bit.ly/3oWbHsW

МІФ №4: У Норвегії смертність від COVID-19 знизилася після скасування карантинних обмежень

Противники вакцинації активно розповсюджують інформацію про те, що після того, як Норвегія знялавсі карантинніобмеження, в країні фіксують найнижчий рівень смертності від COVID-19. «У них немає ані паспортів вакцин, ані масок, ані правил соціального дистанціювання. Середня кількість нових смертей за сім днів нижча, ніж будь-коли. Чому ж основні ЗМІ про цемовчать? Тому що їм вигідно тримати нас у страху. Але вони програють!», – пишуть користувачі мережі.

??ФАКТ: Навпаки, карантинні обмеження в Норвегії були значно спрощені у вересні 2021 р. Сааме завдяки встановленому низькому рівню захворюваності та смертності від COVID-19. Однак з огляду на зростання захворюваності в країні, яке відзначається протягом останніх трьох тижнів, уряд Норвегії планує відновити обмеження, а також рекомендувати третю дозу вакцинивід COVID-19 громадянам віком 18 років і старше.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3CHq9tF

МІФ №5: У тілах вакцинованих від COVID-19 виявилинано чіпи

У соцмережах поширюється чергова теорія змови про те, що в тілах померлих від вакцинації нібито було виявленонано чіпи. Про це “заявили вчені-патологоанатоми у Німеччині” під час пресконференція, також вони надали «знімки тканин померлих», зроблені під мікроскопом.

ФАКТ: Німецькі фактчекери з організації Correctiv опитали Німецьке товариство патологів (DGP), а також Федеральну асоціацію німецьких патологів (BDP) що доданих, які були озвучені на згаданій «конференції». За словами фахівців, представлені дані є науково необґрунтованими, незрозумілим залишається і те, звідки було взято зразки. Наукова спільнота піддала сумніву і застосовані методи дослідження. Також команда німецького «Реєстру розтинів COVID-19», яка була створена при університетській лікарні в Аахені, підтвердила, що оприлюднені дані не можуть бути використані, а описані випадки смерті не можна пов’язати з вакцинацією.

Більше у спростуванні: ??https://bit.ly/3xhuKSA



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь