A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

В Українітриваєвакцинаціяпротикоронавірусу, яка маєвдвічізнизитиймовірністьперенесеннятривалого COVID-19

Дата: 08.09.2021 15:08
Кількість переглядів: 442

Останніпівроку у нашійкраїнітриває масштабна кампаніязіщепленнянаселеннявідкоронавірусу COVID-19. Імунізація проходить у всіхрегіонах, але їїтемпи все ж не дозволяютьпокисказати, щощепленнязробила половина абочвертьукраїнців. Нерідкогромадяни просто відмовляютьсявідвакцинації, бо бояться наслідків, якіздаютьсяїмневідворотнимипобічнимиефектами, таких як важкоїалергіїабо тромбозу.

Далірозповідаємо про особливостіпрепаратів, якимироблятьщеплення в Українівідкоронавірусу.

Профітвідвакцинаціївід COVID-19

Провіднацількампаніїщеплень – це, безумовно, захистлюдинивідкоронавірусу. І хочавакцинаціявідінфікування не захищає на усі 100%, але наявнідослідженняпідтверджуютьтвердження про те, що препарат знижуєтакіризики. Фахівцікажуть, щотермінпридатностіімунноївідповідіпіслявакцинації – близько року, а потім на боротьбу з коронавірусом можевплинутиклітиннапам'ятьорганізму. При цьомуіснуютьдані, щостійкістьпротивірусуможерозтягнутися і на кількароків за рахунокклітинногоімунітету. Приміром, так було з першим SARS-CoV – у декого з тих, хтоперехворів, досізберігаєтьсярезистентністьпротиковіду. 

Нещодавнонауковці з Королівськогоколеджу Лондона провели дослідження з понаддвомамільйонами людей і виявили, що імунізаціяпротиковідувдвічізменшуєймовірністьперенесеннятривалої і важкоїформи COVID-19.

Результатинауковогоспостереження:  

Середповністюімунізованих людей рівеньгоспіталізаційзменшується на 73%. А ймовірністьсерйознихсимптомівзнизиласямайже на третину – 31%.

При цьомуймовірністьпоявисимптоміввпродовж 28-ми абобільшеднівпіслязараженнязнижуєтьсяприблизновдвічі за наявностідвох доз вакцини. 

Темпивакцинації в Україні

У Міністерствіохорониздоров'ярозповіли, що станом на 3 вересняповний цикл вакцинаціїпротикоронавірусу в Україні уже пройшлипонад 4 мільйониосіб. За минулудобубулозробленопонад 152 тисячіщеплень. Одну дозу отримали 46 826 людей, повністюімунізовано 105 946 осіб. 

Яківакцинивикористовуються в Україні

В Україніроблятьщепленняпроти COVID-19 4-ма препаратами: CoronaVac (Sinovac), AstraZeneca, BioNTech-Pfizer і Moderna.

Найбільшещеплень в Українізроблено вакциною Sinovac та AstraZeneca. А ось з серединилипнязагальнодоступним став ще й препарат Pfizer. Йоговикористовують у центрах масовоївакцинаціїізпріоритетом для людей похилоговіку та людей ізсупутнімизахворюваннями.

Вакцина Pfizer. Ізраїльськівчені з медичного центру "Шиба" з'ясували, що вакцина протикоронавірусуPfizer-BioNTechбезпечна для людей навіть з серйозноюалергією. Науковціповідомили, що з-посеред 8102 заявок на вакцинацію 429 були заявками відпацієнтів з групвисокогоризику, бовониранішемалиалергію.

Відомо, щоалергічніреакціїз’явилися у 9-х жінок з цієїгрупи. У трьохбулизафіксованіанафілактичніреакції, тому їмдовелося пройти курс лікуванняадреналіном та антигістамінними препаратами, тоді як у шести випадкахбулизареєстрованілегкіформиалергії. 

Вакцина Moderna. Дослідникипроаналізувалирівеньантитіл у медпрацівниківБельгіїпісля того, як вони отрималидвідози вакцин. У дослідженні взяли участь 688 осіб, якіотримали вакцину Moderna, і 959 осіб, котріотримали вакцину Pfizer. Рівеньантитіл у тих, хтоприймавModerna, буввище у інфікованих, неінфікованих і в різнихвіковихкатегоріях.

Дослідникистверджують, щорізниця у рівняхантитілможе бути пов'язана з вищимвмістом РНК у вакциніModerna і тривалішимінтерваломміжпершою і другою вакцинацією. Другу вакцину Modernaвводять через чотиритижніпісляпершогощеплення, а вакцину Pfizer, приміром, вводять через три тижніпісляпершогощеплення.

В Україніщеплення вакциною Moderna стали робитипісля початку п'ятогоетапувакцинації, тобто з 21 липня. Першу партію препарату наша країнаотримала 18 липня– препарату завезли у кількості 2,2 млн доз. Зараз же в Українизалишилася вакцина лишедляуколів другою дозою. Тим часом у Міністерствіохорониздоров’ярозповіли, що половина доз залишилася на національномускладі, а інша половина булавикористана для першогощеплення.

Вакцина AstraZeneca.Імунізаціяцим препаратом триваєщевідноснонедовго. Відомо, що вакцина дає 77% захистувідкоронавірусу, але не одразу, а через місяцьпісляотриманнядругоїдози. При цьому через 4-5 місяцівотриманийімунітетзнижується до 67%. А ось препарат Pfizerефективний на 88% через місяцьпіслявведеннядругоїдозимедичногозасобу, але вже за 6 місяцівпіслящепленняздобутийзахистзнижується до 74%.

Вартовідзначити, що у ВеликійБританіїнезодавнофіксуваличастівипадки тромбозу одразупіслящепленняAstraZeneca у людей, чий вікменший за 60 років.

Вакцина CoronaVac. Препарат запобігає летальному результату відважкогоперебігукоронавірусу. Дослідження на медичнихпрацівниках в Індонезії, якимробилищеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech у період з січня по березень 2021 року, показали, що вакцина маєефективність 98% у запобіганнісмертіпацієнтів. 

Побічніефектипіслявакцинації

У МОЗ зазначили, щоризикпо-справжньомусерйознихпобічнихефектів при вакцинаціїпротикоронавірусу в Україні становить менше 1%. Побічноюреакцієювважаєтьсяпогіршення стану здоров’явпродовжмісяцяпіслявакцинації.

До найбільшпоширенихреакцій на вакцинацію виділяютьтакі:

почервоніння, біль, набряк у місціін'єкції;

лихоманкачи озноб;

головнийбіль, біль у м'язахчисуглобах, більуживоті;

збільшенілімфатичнівузли;

нудота;

втомлюваність;

безсоння;

запаморочення.

При цьомунеобхіднотерміновозвернутися до сімейноголікаряабо до лікарні, якщопіслявакцинації у вас виниклитакісимптоми:

судоми;

втратасвідомості;

блювання;

висип на тілі;

сильнийбіль;

температура понад 38 градусів;

сплутаністьмови.

Щоправда, не потрібнозабувати, щовказанісимптомиможуть бути ознаками нового абохронічногозахворювання, якезбіглося по часу з вакцинацієювідкоронавірусу.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь