A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Найпоширенішіфейки про вакцинаціювід COVID-19

Дата: 05.08.2021 16:24
Кількість переглядів: 836

Вакцинація – цеєдинийефективнийспосібподоланняпандемії COVID-19. Стратегічна мета, яку ставить Міністерствоохорониздоров’я, – сформувати в українцівколективнийімунітетдо смертельно небезпечноїхвороби. А з цією метою потрібно, абищонайменше 70% дорослогонаселенняімунізувалися.

Сьогодні як в Україні, так і у світііснуєнедовіра до вакцин проти COVID-19. Цепопри те, що в історіїсучасноїмедицини та фармацевтичнихрозробокще не булонастількиприскіпливої  уваги до окремоголікарського препарату, як до цих вакцин.

Одна з причин такоїнедовіри – поширеннянеправдивоїінформаціїщодовакцинації. У цьомурозділівизнайдетенайпоширенішіфейки на цю тему та дізнаєтеся, чому не вартоїмвірити.

Пам’ятайте, щоправдиву й вичерпнуінформацію про вакциниможутьнадатитільки медики. Не довіряйтенеперевіренимджерелам, дотримуйтесяінформаційноїгігієни. І знайте, щовакцинація – цеважливийкрок до збереженняздоров’я і життя!

 

  • Міф: Масовавакцинаціяпризведе до мутаціїкоронавірусу

Правда: Масовавакцинація не тільки не призведе до мутаціїкоронавірусу SARS-CoV-2, а йнавпакидопоможезапобігтицьому через колективнийімунітет. Якщощепитизначнучастинунаселення, то вірусу не буде, де мутувати, і йогоновіштамиз'являтимуться  з меншоюймовірністю.

 

  • Міф: АмериканськийЧервонийХрестзаборонив вакцинованим бути донорами крові

Правда: У соцмережахпоширюєтьсяфейк, нібиАмериканськийЧервонийХрестпотребуєдонорівкрові, але люди, якихвакцинувалипроти COVID-19, начебто, не можуть ними стати. Це неправда. На сайтіАмериканського Червоного Хрестазазначено, що люди, якихщепиливід COVID-19 інактивованою вакциною (наприклад CoronaVac від Sinovac) або вакциною виробництваAstraZeneca, Janssen, Moderna, NovavaxабоPfizerможутьздавати кров для донорства відразупіслявакцинації. 

 

  • Міф: Людинаможезаразитися COVID-19 внаслідоквакцинації

Правда: Неможливозаразитися COVID-19 від вакцин, божодна з них не містить живого вірусу, здатногоспричинити хворобу. Вакцинивчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом.Інодіцейпроцесможевикликатитакісимптоми, як лихоманка. Вонинормальні та є ознакою того, щоорганізмстворюєзахиствідвірусу. Якщоневдовзіпіслявакцинаціїви все ж отрималипозитивний тест на COVID-19, то можливо, що на момент щепленнявжебулиінфіковані коронавірусом, але не знали цього.

 

  • Міф: Вакцина Pfizerпризводить до безпліддяужінок

Правда: Поширюєтьсятвердження, щонібито  вакцина Pfizer/BioNTechнавчитьімунну систему організмуатакуватибілоксинцитин, якийбере участь у формуванніплаценти, а це, своєючергою, призведе до безпліддя в жінок. Це не так. Щепід час клінічнихвипробувань вакцин кількадосліджуванихжінокзавагітніли. Понад 130 000 вагітних в США вакцинувалисяпроти COVID-19. Дослідження на понад 35 000 вагітних, якихщепилипроти COVID-19 мРНК-вакцинами, засвідчили, щонемаєжоднихдоказів того, щовакциниможутьнашкодитивагітнійабоембріону.

 

  • Міф: Вакцинипроти COVID-19 спричиняютьімпотенцію

Правда: Виробники вакцин запевняють, що не булозафіксованожодноговипадку, коли щепленняпроти COVID-19 спричинило б еректильнудисфункцію. Клінічнівипробування не виявили таких побічнихефектів. Такожвиробникиніколи не отримувалиповідомлень про побічніреакції, пов’язані з еректильноюдисфункцією. Водночас зараз проводятьдослідження, попереднірезультатиякихсвідчать про те, що  таку проблему можевикликати перенесений COVID-19.

 

  • Міф: Вакцина протикоронавірусуспричиняєрозсіяний склероз

Правда: Насправділише в єдиномувипадку при випробуваннівакциниAstraZenecaповідомили, що у досліджуваноговиявилирозсіяний склероз, в іншому — запалення спинного мозку. В обохвипадкахекспертидійшливисновку, щохвороба не мала стосунку до вакцинації.

 

  • Міф: мРНК-вакцини — генетичназброя, яка змінюєнашігени

Правда: мРНК-вакцинипроти COVID-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована  наша ДНК.мРНКнікуди не інтегрується, не вмонтовується, не заходить у ядро клітини, не змінює геном, а через кількаднівруйнується. Цеозначає,щомРНК не можевпливатичивзаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином. НатомістьмРНК-вакцинипрацюютьізприроднимизахисними силами організму, щоббезпечновиробитиімунітет до COVID-19.

 

  • Міф:  Нобелівський лауреат Люк Монтаньє заявив, щовсівакцинованівід COVID-19 помрутьпротягомдвохроків через антитілозалежнепосиленняінфекції

Правда: Люк Монтаньє не говорив про смерть усіхвакцинованихвід COVID-19 протягомдвохроків. Вченийвважає,щокількість смертей післящепленнязбільшиться через антитілозалежнепосиленняінфекції, коли антитіла, якіформуютьсяпротивірусу, посилюютьможливістьвірусувикликатиінфекціюзамість того, щобзахищатиорганізм.
 
Втім, цетеж неправда. Ефектуантитілозалежногопосиленняінфекції не булозафіксованопід час клінічнихвипробувань вакцин проти COVID-19. Вакциновані люди рідшехворіють на COVID-19, а якщохворіють, то переносятьйоголегше. Цеозначає,щовакцини не викликають такого ефекту. 

 

  • Міф: Якщолюдина раз відмовиласявакцинуватися, вона більше не матиме шансу отриматищепленнябезоплатно

Правда: Людина, що не отрималащепленняпроти COVID-19 з якихось причин, можезаписатися до списку очікування на вакцинацію. Цеможназробити за допомогою сайту чизастосункуДіяабозвернувшись до роботодавця, якщолюдинаналежить до груп з високимпріоритетомвакцинації. Також вона можеще раз записатися на вакцинацію через сімейноголікарячи телефон реєстратури пункту щеплення.
Вакцинаціяякомогабільшоїкількостіукраїнців є запорукоюформуванняколективногоімунітету. Тому щеплення  проти COVID-19 отримаютьусіохочі.

 

  • Міф: Авіакомпаніїрекомендують людям, якихщепилипроти COVID-19, не подорожуватилітаками через підвищенийризикутвореннятромбів 

Правда: Міжнароднаасоціаціяповітряного транспорту заявила, щоавіакомпанії не надають таких рекомендацій, а вакцинованіпроти COVID-19 люди можутьподорожуватилітаками без будь-якихобмежень. Під час польотувнаслідоктривалоївідсутностіруху та тискуповітрядійсноможутьрозвинутисятромбозиглибоких вен ніг.  Втім, вони ніяк не пов’язані з тромбозами судин головного мозку та черевноїпорожнини, яківкрайрідкореєструвалипіслявакцинації  проти COVID-19. Медичніекспертивважають, щонемаєпідставвважати, щощепленняпроти COVID-19 можевплинути на ризиквиникненнятромбозівпід час повітрянихподорожей.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь