Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Відпустка без збереження заробітної плати матері або іншій особі в період карантину

Дата: 22.12.2020 15:09
Кількість переглядів: 916

Відпустка без збереження заробітної плати матері або іншій особі в період карантину

Пунктом 31 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» передбачено, що відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій особі, зазначеній у частині третій статті 18 цього Закону, для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.

Карантин — адміністративні та медико-санітарні заходи, щозастосовуються для запобіганняпоширенню особливо небезпечнихінфекційних хвороб (ст. 1 Закону України «Про захистнаселеннявідінфекційних хвороб» від 6 квітня 2000 року № 1645-ІІІ іззмінами і доповненнями).

Процедура наданнявідпустки у зв’язкуіззапровадженням карантину включаєнаступніетапи:

  • визначаємо коло осіб, якімають право навідпустку на періодоголошення карантину. Законодавствомвизначено коло осіб, якимможенадаватисявідпустка без збереженнязаробітної плати на періодоголошення карантину: матір, батько, баба, дід, іншіродичі, якіфактичнодоглядають за дитиною; особа, яка усиновиладитину; особа, яка взяла підопікудитину; один ізприйомнихбатьків; один ізбатьків-вихователів. Такавідпусткамаєпереваги та недоліки. Перевагавідпустки без збереженнязаробітної плати полягає у тому, що на період карантину особа у законному порядку маєзмогуперебуватизісвоєюдитиноювдомапід час карантину, а недолік – особа не отримує у цейперіодзаробітну плату.
  • з’ясовуємопідстави для наданнявідпустки. Період, на якийоголошено карантин, має бути підтверджений документально. Цеможе бути рішеннящодотимчасовогопризупиненнянавчальногопроцесу у навчальних закладах та установахосвіти. Запровадження карантину через перевищенняепідемічного порогу захворюваності на грип та гостріреспіраторнівірусніінфекціїоголошується органами місцевогосамоврядування. Загальноосвітнінавчальнізаклади у зв’язку з цимвидаютьнакази про призупиненнянавчальногопроцесу.

Отже, на практиці документами, щопідтверджуютьоголошення карантину, для працівників, якіхочутьоформитивідпустку без збереженнязаробітної плати, можуть бути довідки з навчальнихзакладівабокопіїнаказів про призупиненнянавчальногопроцесу.

  • отримання заяви працівника. Якщопрацівник бажаєотримативідпустку на період карантину, вінмає подати заяву про наданнятакоївідпустки, до якоїдолучитикопіюсвідоцтва про народженнядитини.
  • з’ясуванняпідстав для наданнявідпустки. Ознайомившисьіззаявоюпрацівника про відпуску та документами, долученими до неї, роботодавецьзобов’язанийвидати наказ (розпорядження) про наданнявідпустки (наказ про наданняпрацівникувідпустки без збереженнязаробітної плати наперіодоголошення карантину).

Пунктом 3.1 частинипершоїстатті 25 Закону «Провідпустки» передбачено, щовідпустка без збереженнязаробітної плати надається на періодоголошення карантину на відповіднійтериторії.

Оскільки весь період карантину можетриватикількатижнів і за потреби можепродовжуватися та запроваджуватисякількаразівпротягом року, такавідпусткаможе бути продовжена та надаватисястількиразів, скількивпродовж року буде відповіднихподій.

Головний державний інспектор

Управління Держпраці у

Полтавській області                                               Л.Д.Тіхонова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь