A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Чи має право дитина отримати у власність земельну ділянку?

Дата: 15.09.2020 12:55
Кількість переглядів: 1250

Відповідно до законодавства України громадяни мають право на безоплатну передачу їм у власність земельних ділянок із земель державної або комунальної власності без обмежень у виборі місця розташування такої земельної ділянки один раз по кожному виду цільового призначення.

 Відповідно до Конституції та законів України діти з моменту народження також мають певні права, в тому числі і право на безоплатну передачу їм земельних ділянок.

Малолітніми дітьми вважають осіб, які не досягли – 14 річного віку, а неповнолітніми - осіб у віці з 14 до 18 років.

Малолітні особи мають право вчиняти самостійно лише дрібні побутові угоди (правочини), а всі інші правочини від їх імені вчиняють законні представники. Неповнолітні особи уже самостійно мають право вчиняти правочини щодо транспортних засобів або нерухомого майна, при наявності письмової нотаріально посвідченої згоди законних представників, а також дозволу органу опіки та піклування.

Тому для набуття права власності на земельну ділянку дитиною, законним представникам чи  неповнолітній особі потрібно звернутися з заявою до органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який є розпорядником земельної ділянки відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України.  Згода на вчинення неповнолітньою особою правочину має бути одержана від будь-кого з батьків (усиновлювачів). У разі заперечення того з батьків (усиновлювачів), з яким проживає неповнолітня особа, правочин може бути здійснений з дозволу органу опіки та піклування.

В заяві зазначається цільове  призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри, а також додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки; погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб); копія документа, що посвідчує особу.

Лише після досягнення повноліття така дитина зможе уже самостійно розпоряджатися земельною ділянкою.

Отже, діти нарівні з дорослими мають право на передачу їм у власність земельних ділянок та реєстрацію права власності на них.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: що знаходиться за адресою:  м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 або за телефоном (05354) 3-25-05.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь