A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Звільнення в останній робочий день місяця: нюанси розрахункового періоду

Дата: 24.06.2020 11:43
Кількість переглядів: 1317

Працівник, пропрацювавши в установі більше року, звільняється 28 лютого 2020 року. Цей день для нього є останнім робочим днем. Чи включати місяць звільнення до розрахункового періоду для обчислення суми «відпускної» компенсації?

Роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові, що звільняється, грошову компенсацію за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, що мають дітей (ст. 83 КЗпП).

Для розрахунку суми компенсації необхідно:

1) визначити кількість невикористаних працівником днів відпустки;

2) знайти «відпускну» середню зарплату.

Середню зарплату ж працівника, що звільняється, розраховуємо згідно з вимогами Порядку № 100. Послідовність розрахунку така:

1) визначаємо тривалість розрахункового періоду;

2) визначаємо зарплатні виплати, нараховані в розрахунковому періоді, які включаються до розрахунку середньої заробітної плати;

3) розраховуємо «відпускну» середню зарплату.

Як свідчить п. 2 Порядку № 100, розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки є останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористану відпустку. Працівникові, що пропрацював менше року, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи протягом повністю відпрацьованих календарних місяців, що передують місяцю, в якому виплачується компенсація за невикористану відпустку. Як бачите, вирішальною подією при визначенні розрахункового періоду для розрахунку «відпускної» середньої зарплати є виплата компенсації за невикористану відпустку. Коли така виплата повинна відбуватися? Згідно зі ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх належних йому сум провадиться в день звільнення. У загальному випадку таким днем вважається останній робочий день. Звичайно, розрахунок необхідної суми виплати відбувається трохи раніше (напередодні звільнення працівника). А ось виплачувати її повинні у день звільнення працівника. У ситуації, описаній у запитанні, працівникові повинні виплатити компенсацію разом із зарплатою 28 лютого 2020 року. Тобто в лютому 2020 року. А раз «відпускна» компенсація виплачується в лютому 2020 року, то розрахунковим періодом для визначення її суми є лютий 2019 року — січень 2020 року.

Отже, навіть якщо співробітник звільняється в останній робочий день місяця, то при розрахунку середньої зарплати для виплати компенсації цей місяць до розрахункового періоду не включається.

 

 

Головний державний інспектор

Управління Держпраці у Полтавській області                                    Л.Тіхонова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь