A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Як діяти коли порушили правила щодо карантину?

Дата: 06.05.2020 10:59
Кількість переглядів: 353

17 березня 2020 року у зв’язку з поширенням COVID-19  до Кодексу України про адміністративні правопорушення додано нову статтю 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей». Перспектива заплатити штраф від 17 000 до 34 000 грн. за порушення карантинних правил просто змушує про неї говорити всюди. Але давайте без зайвих емоцій детально розберемося в процедурі притягнення до відповідальності за даною статтею.

Дана стаття передбачає покарання за такі порушення: 

  1. Правил щодо карантину людей;
  2. Санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства.
  3. Рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Важливо пам’ятати, що при складанні протоколу уповноважена особа зобов’язана чітко посилатись на норму, яку порушила особа. Але дуже часто поліцейські обмежуються лише зазначенням ст. 44-3 КУпАП замість того, щоб чітко зазначити суть правопорушення (яку дію вчинив правопорушник та якою нормою передбачена відповідальність за її вчинення).

За практикою, що вже склалася, в більшості випадків протоколи складає поліція, хоча також можуть складати уповноважені особи органів охорони здоров’я, уповноважені особи органів державної санітарно-епідеміологічної служби (хоча СЕС ліквідована ще в 2017 році), посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищної рад (визначаються безпосередньо на місцевому рівні). Компетенцію щодо складання протоколу за даною статтею розмежовано у ст. 255 КУпАП.

Уповноважений суб’єкт фіксує виявлене правопорушення протоколом. Останній є лише проміжним документом. Остаточно вирішується питання щодо притягнення до відповідальності лише постановою суду.

У протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім’я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, прізвище викривача (за його письмовою згодою), якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи.

          Якщо ж трапився такий прикрий випадок, звертайте увагу на аргументи та докази поліцейських (відсутність чи недостатність останніх є підставою для закриття справи) – доводьте їм, що ви не порушували. Не відмовляйтесь від підписання протоколу та обов’язково отримайте його копію, адже це застрахує вас від різного роду дописок в протоколі з боку уповноваженого суб’єкта, а отримання копії полегшить вам здійснення захисту. 

          Якщо не згодні з аргументами поліцейських і вважаєте, що нічого не порушували, то в такому разі також обов’язково підписуйте протокол і зазначайте, що не погоджуєтесь із протоколом та долучаєте до нього пояснення на окремому аркуші. На цьому окремому аркуші обов’язково викладіть вашу версію подій і наведіть докази того: що ви не порушували закон: фото-, відео, дані ваших свідків.

          Якщо ж ви не надали пояснень під час складання протоколу, то у вас ще буде можливість надати їх безпосередньо під час судового розгляду, але для цього треба буде вжити цілу низку заходів до суду і в самому суді.

          Стримуйте свої емоції та не конфліктуйте, бо всі ваші дії можуть бути зафіксовані на боді-камеру поліцейського та оприлюднені в суді.

          Якщо протокол на вас таки склали, то відслідковуйте рух справи на офіційному веб-сайті «Судова влада» за своїм прізвищем.

           Пам’ятайте, що завжди і всюди ви маєте право на захист адвоката та професійну правову допомогу. Відповідно до ст. 59 Конституції України:     «Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав».

          Тому не втрачайте адекватності та не панікуйте.

  Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

зателефонувавши на номери: (0532) 56-02-88; (050)561-77-46;

(068) 502-26-54

  •  необхідні документи  також можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул.Європейська, 37/40.

 

В Гадяцькому районі звертайтеся до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • написавши на нашу електронну пошту: Hadiatske@legalaid.pl.ua
  • зателефонувавши на номер: 068 903 12 20

Необхідні документи  також можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою:  м. Гадяч, вул. Шевченка, 5

Правову консультацію можна також отримати:

  • зателефонувавши на безкоштовний номер системи БПД

                                                 0 800-213-103

  • поставивши запитання в месенджер ФБ-сторінки:     https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
  • поставивши запитання на Інстаграм-сторінці системи БПД https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk
  • прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid та обговоривши її у нашому чаті - https://t.me/ualegalaidchat
  • скориставшись правничою вікіпедієюWikiLegalAid - https://wiki.legalaid.gov.ua

 

Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь