A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Що потрібно знати при скорочення чисельності або штату працівників під час карантину

Дата: 27.04.2020 11:02
Кількість переглядів: 501

За загальними приписами трудового законодавства, запровадження на території України карантину не є самостійною правовою підставою для звільнення працівника з ініціативи роботодавця, при цьому він може розглядатися як передумова для проведення роботодавцем процесу скорочення чисельності або штату працівників.

Так відповідно до п.1 ст. 40 КЗпП України розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, а також строкового трудового договору до закінчення строку його чинності можливе з ініціативи власника або уповноваженим ним органом у випадках змін в організації виробництва і праці, в тому числі, ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

У такому випадку роботодавець має право звільнити працівників, однак така підстава не є автоматичною та вимагає від роботодавця вжиття таких обов’язкових заходів:

  1. якщо на підприємстві створено первинну профспілкову організацію, роботодавець повинен завчасно, але не пізніше ніж за три місяці до запланованих звільнень повідомити таку організацію про заплановане скорочення чисельності або штату працівників;
  2. видати наказ про скорочення чисельності або штату працівників;
  3. персонально попередити працівників не пізніше ніж за два місяці до запланованого звільнення про наступне вивільнення. Одночасно з попередженням роботодавець зобов’язаний запропонувати працівнику вакансії, які були на день попередження про звільнення, а також вакансії, які з’являються протягом 2 місяців і які відповідають його професії та кваліфікації (рівнозначні нинішній посаді або нижчі). Тільки, якщо неможливо перевести працівників за його згодою на іншу посаду – звільнення є допустимим;
  4. отримати згоду від первинної профспілкової організації на звільнення працівників;
  5. якщо процедура була дотримана видається наказ про звільнення, вноситься запис до трудової книжки.
  6.  власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок;
  7. при вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці власником або уповноважений ним орган обов’язково враховується:
  • обмеження щодо звільнення окремих категорій працівників;
  • переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.

Якщо ж працівник вважає, що звільнення незаконне, то в такому випадку він має право звернутися до суду за захистом порушених трудових прав (із позовом про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу).

Важливо також пам’ятати про строки звернення до суду в зв’язку з незаконним звільненням – місячний термін з дня, коли працівник отримав копію наказу про звільнення, або з дня видачі йому трудової книжки.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

зателефонувавши на номери: (0532) 56-02-88; (050)561-77-46;

(068) 502-26-54

  •  необхідні документи  також можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул.Європейська, 37/40.

 

В Гадяцькому районі звертайтеся до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • написавши на нашу електронну пошту: hadiatske@legalaid.pl.ua
  • зателефонувавши на номери: 050 947 55 62; 068 903 12 20.

 

Необхідні документи також можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою:  м. Гадяч, вул. Шевченка, 5

 

Правову консультацію можна також отримати:

  • зателефонувавши на безкоштовний номер системи БПД 0 800-213-103
  • поставивши запитання в месенджер ФБ-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
  • поставивши запитання на Інстаграм-сторінці системи БПД https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk
  • прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid та обговоривши її у нашому чаті - https://t.me/ualegalaidchat
  • скориставшись правничою вікіпедієюWikiLegalAid - https://wiki.legalaid.gov.ua

 

Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави!

 

 

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь