A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

Фахівчиня безоплатної правової допомоги відстояла право мешканки Гадяччини на отримання аліментів на дітей

Дата: 09.04.2020 10:01
Кількість переглядів: 249

До Гадяцького бюро правової допомоги звернулася місцева мешканка Л. з питанням стягнення аліментів на дітей.

Жінка повідомила, що вона має трьох дітей, з них двоє неповнолітні. Проте, громадянин К., який являється їхнім батьком, зовсім не бере участі в вихованні дітей та не надає фінансової підтримки. Клієнтка самостійно утримує дітей, оплачує гуртки та репетиторів та коштів для належного виховання не вистачає. Оскільки на момент звернення клієнтки, гр.К. відмовився від досудового врегулювання виплати аліментів на утримання діте, то клієнтка Л. вимушена була звернутися до суду.

Для надання їй безоплатної вторинної правової допомоги було уповноважено головного спеціаліста відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Анну Журбу.

Фахівчиня бюро роз’яснила, що відповідно до відповідно до ч. 2 статті 27 Конвенції ООН про права дитини, батько(-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Статтею 150 Сімейного кодексу України визначені обов’язки батьків щодо виховання та розвитку дитини, а саме батьки зобов'язані: виховувати дитину, піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток,  забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, поважати дитину.

Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Також якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

За відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину той із них, з ким вона проживає, вправі звернутися до суду з відповідним позовом.

Після узгодження правової позиції з клієнткою, Анна Журба підготувала заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів на утримання двох дітей.

Рішенням Гадяцького районного суду від 07.10.2019 року, законні вимоги громадянки Л. про видачу судового наказу про стягнення аліментів на утримання дітей було задоволено в повному обсязі.

Тож завдяки кваліфікованим діям спеціалістки бюро правової допомоги громадянка змогла отримувати аліменти на належне виховання та утримання дітей.

Маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • написавши на нашу електронну пошту: hadiatske@legalaid.pl.ua
  • зателефонувавши на номери: 050 947-55-62; 068 903-12-20

Небхідні документи  також можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою:  м. Гадяч, вул.Шевченка, 5 (другий поверх).

Правову консультацію можна також отримати:

  • зателефонувавши на безкоштовний номер системи БПД:  0 800-213-103
  • поставивши запитання в месенджер ФБ-сторінки:     https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
  • поставивши запитання на Інстаграм-сторінці системи БПД https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk
  • прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid та обговоривши її у нашому чаті - https://t.me/ualegalaidchat
  • скориставшись правничою вікіпедієюWikiLegalAid - https://wiki.legalaid.gov.ua

 

Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь