A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснолуцька громада
Полтавська область, Миргородський район

ЧИ МОЖЕ РОБОТОДАВЕЦЬ ЗВІЛЬНИТИ ЧЕРЕЗ ДОСЯГНЕННЯ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ?

Дата: 20.09.2019 14:22
Кількість переглядів: 325

 

Конституцією України закріплений принцип рівності конституційних прав і свобод, зокрема трудових прав громадян, незалежно від будь-яких обставин, в тому числі і досягнення працівником пенсійного віку.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні (далі — Закон) громадянами похилого віку визнаються особи, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року.

Згідно зі статтею 11 Закону громадяни похилого віку мають право на працю нарівні з іншими громадянами, яке додатково гарантується державними цільовими програмами, територіальними та місцевими програмами зайнятості населення.

Забороняється відмова у прийнятті на роботу і звільнення працівника за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з мотивів досягнення пенсійного віку.

Переведення працівника похилого віку і працівника передпенсійного віку з одного робочого місця на інше не допускається без його згоди, якщо при цьому змінюються істотні умови праці.

Умови договорів про працю (контрактів, угод) з громадянами похилого віку, включаючи також і їх працю в період проживання в установах соціального забезпечення, не можуть погіршувати становище або обмежувати їх права, передбачені цим Законом і законодавством про працю. Такі умови є недійсними.

Власник або уповноважений ним орган може в порядку і на підставах, визначених чинним законодавством, припинити трудові відносини з найманими працівниками, в тому числі з працівниками, які після призначення пенсії продовжують працювати.

Так, наприклад, у разі скорочення працівника пенсійного віку його слід попередити не менш ніж за два місяці; він користується переважним правом на залишення на роботі нарівні з іншими працівниками; має право на виплату вихідної допомоги тощо.

Отже, чинним законодавством не передбачено звільнення працівників з мотивів досягнення ними пенсійного віку.

 

 

#ДСЗ #служба_зайнятості #центр_зайнятості

#ДЦЗ #ПолтавськийОЦЗ #ГадяцькаМРФ.

https://www.facebook.com/HadiachCZ/

https://pol.dcz.gov.ua/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь